Diskuse k článku Jak na evropskou kuchyni ve školní jídelně
Výborný nápad! My jsme už dělali mnoho různých kuchyní, vždy celý týden, ale jeden den v měsíci je opravdu skvělý nápad a strávníci jsou určitě natěšeni na další "mimořádky". Blahopřeji.
Až na to víno, to se nesmí!
Samozřejmě jsem si předem zjistila následující informace : alkohol se odpařuje při teplotě nad 67 st. C, po 2 hodinách vaření zůstane v daném pokrmu 5 % původního obsahu alkoholu. Použily jsme 11,5 % červené víno, po 2 hod. vaření zůstalo 0,58 % alkoholu. Na celý stav strávníků 840 obědů jsme spotřebovaly celkem 6 l vína ( 0,007 l na strávníka). Takže si myslím, že pokud by jste si u nás pochutnali na hov. nudličkách Stifado, bez ztráty kytičky pak můžete usednout i za volant.
Pěkný článek. Víno není vůbec problém, proč se tomu divíte. Vzhledem k tomu, že často vaříme "netradičně", tak víno používáme poměrně často. V tomto týdnu jsme měli rybu ve smetanové omáčce a tam jsme používali bílé víno. Bylinky, víno, ryba, smetana - žádný polotovar, žádná chemie - výborné. Alkohol se přece vyvaří.
Přiznám se, že s podobným nápadem koketuji již několik roků, zatím jsem neměla odvahu do toho jít. Jídelně ve Zlíně fandím, je fajn, když se sejdou lidi na stejné vlně ochotní zkusit něco nové.
Je to opravdu super nápad, rozložit meníčka do celého roku. Také si dávám závazek, že něco takového uskutečním, ale... V minulém roce se nám podařil barevný týden podle barev, které si nachystaly učitelky v MŠ a také to nebylo špatné. Ovšem za takto vypracovaný projekt smekám.
Váš nápad se mi moc líbí, již od léta si s podobnou myšlenkou pohrávám, chtěla jsem skloubit s výukou některé školy. Uvidíme....
Škoda jen, že mezi jídelnami neprobíhají podobné akce jako u škol, kde si vyměňují na setkáních příklady dobré praxe (setkání v konkrétní škole, která předvede co a jak dělá)