Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse k článku Jídelny se připravují na alergeny

verze pro MŠ

odpovědět
28.4.201417:31fifule
Díky za informace. Většina mateřkých škol nenormuje, proto doufáme, že bude upravena i verze pro tyto jídelny.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné uvádět na jídelníčku v uvozovkách alergeny, které jsou na obale potraviny za slovem může obsahovat.. Dočetla jsem se, že je to dobrovolná informace a že se uvádět nemusí, ale jistá si nejsem. Četla jsem mnoho článků ale nikde sem se nedočetla jestli se uvádět musí nebo ne. Děkuji moc.

Alergeny

odpovědět
29.4.20147:35bibi
Mě, by jenom zajímalo, jak se to bude dělat až všichni začnou vymýšlet na co jsou alergičtí. To se bude jednomu vařit bez octa, jednomu bezlepkové, dalšímu bez..... Finance na další pracovníky budou?

Alergeny

odpovědět
29.4.201410:37Pekařka
Já si myslím, že podle na jídelníčku vypsaných alergenů si strávníci budou muset oběd ohlídat sami a co jíst nemohou, tak si odhlásí nebo si jednoduše nevezmou. Kdyby to mělo být, tak jak píšete, tak to je přímá cesta do blázince. I když - dnes fakt nikdo ani netuší, jak to bude. Ale znáte to - některé děti nám tady povídají, že jsou "alergické" třeba na ryby, ale je to nechuť. Takže to vidím na lékařské potvrzení, přes to nejde vlak.

Alergeny

odpovědět
29.4.201411:18bibi
Na doporučení krajské metodičky vaříme jednu bezlepkovoudietu a jednu bez octa. Máme, vycházet prý rodičům vstříc. Proto, se bojím dalších výmyslů. Jak, říkate, byla by to cesta do blázince!
odpovědět
30.4.20148:14leventa
Dosud jedli všichni polévku, ve které byl i celer, a nikomu to nepřišlo. Do jídla se přidávají vejce, mléko i hořčiče. Nikomu to dosud nepřišlo. Teď to začne. Kdyby se nevymýšlely neustále nějaké blbosti a nesmysly, jak by se nám volně dýchalo.
odpovědět
6.8.20147:48Chefik
Ditě které je na něco alegicke tak si myslim ze mu rodiče připravují samy stravu a hlídaj si to nemůžeme mit info o každém dítěti co může a nemůže jinak taky by mohl byt každý stravnik svzj druh stravy.a už ta představa ja jako ze Startreku.

Kdo zaplatí jídlo,které kvůli alergii dítě nemůže?

odpovědět
23.5.201411:53bohumil@barda.cz
Včera na konferenci SPV v Praze měla hezkou přednášku Lucka Janotová (předsedkyně www.aspos.cz) o alergenech, kde přinesla i informace z úterního jednání na MZ, které by se měly objevit v metodickém pokynu. Technicky mi je to jako dodavateli SW jasné a koresponduje to s tím, co jsme předpokládali. Mimo jiné tam zaznělo, že informace o alergenech musí být (písemně) k dispozici strávníkovi nejen v okamžiku výdeje stravy, ale že strávník musí být informován o obsažených alergenech už při objednávání pokrmu. To že se to objeví na jídelníčku na internetu, v objednávkovém PC, nebo někde vedle terminálu je mi jasné. Že se strávník na alergeny může dotázat, když si bude objednávat u vedoucí osobně a ona mu je předloží vypsané (informování musí být prokazatelné-písemné, takže při objednávání telefonem to nepůjde, leda že by se to faxovalo :) je mi také jasné. Ale jak to bude, když v drtivé většině MŠ a ZŠ má strávník přihlášeno automaticky, to nevím. Tady budou nastávat situace, kdy se o alergenu dozví až při vyzvedávání jídla. A pak? a) Vezme si jiné jídlo, pokud je ve škole výběr a to druhé bude pro něj OK (a bude ho dost)? Až se to rozkřikne, bude to oblíbená výmluva, které zamezí asi jen potvrzení od lékaře. b) Jídlo mu bude odhlášeno, byť pro něj už je uvařeno? (Otázka je, z jakých peněz se to pak pokryje.) c) Jídlo si vezme, ale nesní (nebo jen část) – bude hladový a ještě si to zaplatí? Možná by mu šlo ho dát domů, když už si ho platí (jako když vám zabalí zbytek jídla v restauraci). Při dobré vůli by se alergie dala brát jako, že je nemocný (náklady na krabičky v řádu korun by se se zamhouřeným okem daly brát jako srovnatelné s náklady na mytí nádobí a ušetřeným místem v jídelně, takže by nemusel nic doplácet). d) Nejabsurdnější varianta: Jídlo neodebere – bude hladový a ještě by měl zaplatit celou cenu jídla, tedy nejen potraviny, ale i režie, protože ho nechal propadnout? Nebo to zase brát jako nemoc. Tohle jídelnám fakt nezávidím. Jak to budete dělat u vás?

alergeny v kartach surovin

odpovědět
6.8.20147:39Chefik
Chtel jsem se zepat jak jste řesily alergeny v pečivu,těstovinách a takových surovinách/polotovaru/.

Suroviny těsně před výdejem

odpovědět
6.8.201420:07Valentýna
Počítačový program mi s alergeny nijak nepomůže. Pravidelně vytvářím jídelníček, kde chci mít každý týden zcela nové jídlo - recepty hledám, kde se dá a tvořím pak vlastní kalkulace. Jídelníček vytvořím ve středu na příští týden, vytvořím graficky a dám v pdf formátu na web. Zboží přivážejí dodavatelé dle objednávek, ale např. až v pondělí na úterý atd. Já netuším, jaký alergen bude například ve sterilovaném salátu, který inzeruji týden předem, než mi fyzicky dorazí. Já tedy budu muset strávníka informovat až při výdeji. Budu muset všeho nechat a napsat mu písemně, co jídlo obsahuje. Vaříme cca 700 jídel a nemám žádnou administrativní pracovnici. Jak to budu dělat? Mám přestat vařit kreativně a dělat jen "nudu" z norem? Nevím.

alergeny

odpovědět
7.8.201415:49heda
To špatně skončí. Příklad: ve školce měli na svačinku sojový jogurt. Jedno děcko má alergii na syrovátku, která v tomto jogurtu byla. Odvezla ho sanitka. Toto je hra s ohněm. Za pár korun, děláme těžkou práci a to po práci budem studovat ještě složení všech potravin a chorobopisy našich dětí? To by musla být na každé jídelně jedna ditení sestra... a i tak nezahrávejme si s tím, ať jim matky vaří. Ony si budou vymýšlet známe je. To prostě nedáme. Každý si donese jiné potřeby jeden nemůže maso, druhý všechno bílé, třetí je diabetitk, na to nemáme vybavení a ani lidí a už vůbec ne peníze na mzdy...jedna matka požaduje, aby její děcko jedlo o samotě, protože má alergii na pohled na lidi - toto je pravda, to mám na zařízení.Jí v jiné místnosti.

alergeny

odpovědět
8.8.201411:15Jarmil
Nevidím jediný důvod proč to na jídelák nemůžete napsat.POodle seznamu alergenu-obiloviny obsahující lepek korýši a výrobky z nich vejce a výrobky z nich ryby a výrobky z nich jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich sójové boby (sója) a výrobky z nich mléko a výrobky z něj suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy celer a výrobky z nich hořčice a výrobky z ní sezamová semena (sezam) a výrobky z nich oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích) vlčí bob (lupina) a výrobky z něj měkkýši a výrobky z nich pozná i člověk který neni z oboru který alergen jídlo obsahuje,takže Vám to zabere max 2 minuty práce.
odpovědět
9.8.201412:25Valentýna
Na jídelák to napsat nemůžu, protože mi zboží dorazí až v den výdeje. Jak budu alergiky informovat? Příklad: objednám jogurt, uvedu alergeny na web. Firma však dodá jiný, kde budou zastoupeny např. ještě mandle. Co teď? Zboží přijelo hodinu před výdejem.
odpovědět
12.2.201511:22Zafod
Drahý Jarmile, nic ve zlém, ale evidentně nevíte co píšete. Kolik času Vám zabralo napsání tohoto příspěvku? Dvě minuty? Je vidět, že klávesu ctrl+c i ctrl+v znáte a seznam alergenů umíte okopírovat. Ale o tom ta práce není. Trochu se zamyslete než něco napíšete.

Alergeny

odpovědět
9.9.201416:21danča
Myslela jsem si, že už mě nic ve školním stravování nemůže překvapit a ejhle - Alergeny. Jsou tu s námi nespočet let a nyní je někdo objevil a budeme s nimi pracovat na jídelníčkách. Každý rodič, který přivádí dítě do MŠ poprvé upozorní na co je dítě alergické. Pokud je alergické na mléko, nedostane mléko atd. Ostatní děti jedí vše, z MŠ se z oběda nelze odhlásit. Buď je dítě přihlášeno na polodenní stravování nebo celodenní stravování. Tak proč mám u jídel uvádět nesmyslná čísla, která jsou pro nealergické děti zbytečná a o alergických dětech na určitou potravinu víme, takže se jí vyhneme. Pro koho potom tyto údaje mají smysl? Jen nám přidávají zbytečnou práci za 0 peněz.

stopy alergenů

odpovědět
9.10.201413:02Jamr
Dobrý den, každý řešíme problém alergenů. Naštěstí máme program, který udělá většinu práce za nás, ale...Jak zapsat do programu, když na většině výrobků se výrobci jistí tím, že napíší "může obsahovat stopy ..."Máme se i my jistit, že budeme tyto stopy všude vypisovat? Zajímal by mě váš názor a jak to opravdu je.Děkuji
odpovědět
23.10.201412:01Tony.Dac
Ano i stopy musíme uvádět jako alergen.
odpovědět
3.12.20148:25gabka
podle SZPI máte uvádět jen alergeny ne může obsahovat stopy alergenů i když si myslím že si to každá kontrola bude vykládat po svém jelikož nemají přesné znění tak záleží kdo to bude kontrolovat

Jak opravdu uvádět alergeny v pokrmech - ověřeno

odpovědět
10.11.201414:56Ivana2222
Dobrý den, z ověřených zdrojů (MZe) vím, že již byla vydána verze zákona o potravinách (č. 110/1997), kde jsou zapracovány pokyny pro uvádění alergenů v pokrmech (paragraf 9a daného zákona) a také již na stránkách Potravinářské komory jsou k dispozici ppt prezentaci MZe s výkladem k danému zákonu. Uvádění alergenů v pokrmech bude následujícím způsobem: Na začátku jídelního lístku bude napsáno: "Pokrmy mohou obsahovat alergeny. Na konkrétní alergeny se lze zeptat obsluhy". toť vše - tedy písemně musí být vždy přítomna obecná informace o tom, že pokrmy mohou obsahovat alergeny, ale info o konkrétních alergenech vypsáno být nemusí, to by měla vědět obsluha. Co se týče stop alergenů. V této oblasti změna nenastala a stále se tedy jedná o informaci dobrovolnou, navíc. Nemusí být ani od Nového roku tedy uváděna informace o stopových množstvích alergenů v potravině, ani v pokrmech.
odpovědět
21.11.201411:27gabka
Dobrý den, tak k těmto odkazům na školním stravování od 13.12.2014 platí nařízení v restauracích a to informace o alergenech bud vyvěšením na viditelném místě v provozovně, nebo v jídelním lístku a nebo předložením zákazníkovi na jeho osobní vyžádání, zákazník musí být vždy viditelně a prokazatelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy a nebo písemně větou - informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka. a to mám tak 40 minutek a vaříme tak 200 různých hotovek a u všech musím mít uvedeny alergeny a počítám s tím že nějakej inteligent přijde s tím že to musí být i na účtence v závorce vedle jídla to kdyby se mu doma udělalo špatně at může sanitce ukázac čím se cpal v resturaci
odpovědět
24.11.201413:30Ivana2222
Dobrý den, asi jsem Vás úplně nepochopila. Píšete, že budete psát ke každému pokrmu výčet alergenů? To po Vás žádná lgislativa, ale nevyžaduje, tak proč..?
odpovědět
3.12.20148:19gabka
Ale ano, leda by se číšník naučil naspamět těch 400 hotovek a k nim alergeny které vaříme, na denním jídelníčku má 4 meníčka a 5 hotovek a 2 polévky, když máte přes oběd v restauraci 50 lidí a najde se 1 který bude chtít vědět co je v jídle za alergeny tak to bude na dlouho, leda že bych k hotovkám tiskla receptury i s alergeny
odpovědět
4.12.201414:18Ivana2222
Aha, takhle to myslíte. Je fakt, že sice nikde nemusí být ty konkrétní alergeny pro zákazníka vypsané, ale číšník/obsluha by to měla vědět, pokud se ho někdo zeptá. Pak je asi ideální někde udělat seznam všech vašich pokrmů se složením, kde budou alergeny ve složení zvýrazněny. Když někdo bude chtít vědět, co tam je, tak se mu to může rovnou donést a člověk si počte.

školy v přírodě

odpovědět
11.12.201422:08Květa Kasíková
Dobrý den, jsme provozovateli ubytovacího zařízení poskytující školy v přírodě. Bude tato změna vyhlášky platit i pro nás? Předpokládám že ano...
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi