Diskuse k článku Bufetový pult s ovocem a zeleninou v praxi
Ráda bych věděla, jak se takový bufet normuje, jestli veškeré druhy a jejich množství je pro všechny strávníky a nestane se, že se na strávníka konkrétní požadovaná zelenina/ovoce nedostane? A kolik takový bufet vyprodukuje zbytků? Děkuji za odpověď.
Mám jinou zkušenost - po zavedení bufetu se konzumace zeleniny u nás nijak nezvedla, tak je ukvapené hned zvyšovat cenu oběda. Důležitou vidím spolupráci s učiteli, aby se moc zeleninou neplýtvalo - "co si nabereš, to sníš". Trošku problematické vidím v článku vyjádření, že kompoty se podávají maximálně jednou týdně. Mně to přijde docela často, myslím, že stačí jednou měsíčně.
My jsme zdražili na začátku roku o dvě koruny, protože šly veškeré potraviny nahoru. Co se týče čerstvé zeleniny - se teda konzumace opavdu zvedla.
Co se týče kompotu - když ho dáme, tak ho dáme proto, že banány by bez něho zhnědly a nebyly by na oko hezké. A děti by už o ně neprojevily zájem.
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak podáváte ovoce? Počítáte jeden ks na strávníka? V takovém bufetu by si u nás některé děti ( a nejen děti) nabraly od každého ovoce kus.
Ovoce se průběhu doplňuje, nedáváme kus na strávníka, jablka, hrušky, pomeranče, mandarinky osminkujeme, a ta malá kompotová miska, opravdu určuje to, že si nikdo toho haldu nevezme
Děti konečně jedí zeleninu: zavedli jsme také samoobslužný výběr zeleniny a všem se to velmi líbí. Děti si vyžádaly také ovocný bar. A "jak se to normuje"? To je know how každé vedoucí. 1) učíme děti jídlo (zeleninu) nevyhazovat, ale sníst to, co si naberou; 2) pak už je to jen o správném odhadu a následně o zkušenosti 3) cenu to nijak nezvýší. Zkuste také, lze i bez techniky, doporučuji.
odpovědět
22.05.201510:52ziss
Děkuji za odpověď co se týče normování. Přesto stále netuším, jestli se na každé přítomné dítě dostane jím požadovaná zelenina nebo ovoce a kolik zbytků bufet produkuje. Děkuji za odpověď.
Hezky se to čte. U nás by toto zavést nešlo. Stravujeme cca 1 400 strávníků, to znamená cca 130 kg zeleniny nebo ovoce .....
A už vidím, jak se strávníci v zelenin. či ovocném bufetu přehrabují a to už nemluvím o seniorech. Také jsem o bufetu uvažovala, ale nelze u nás strávníky uhlídat. ( také přijde najednou na oběd 300 strávníků )
V malém zařízení není uhlídání problém. Proto alespoň děláme denně různé druhy salátů, aby si strávníci mohli vybrat. Ale samozřejmě do misek.