Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse k článku Luštěniny ve školním stravování (1)

Strava našich předků

odpovědět
16.11.201811:59doc. Chocholoušek CSc.
"Luštěniny byly tradiční součástí stravy našich předků." --- Ano, pokud toužíte poznat každodenní životní styl našich předků, můžete zkouknout každou středu reality show "Dovolená v éře páry". Jí tam brambory se zelím.
odpovědět
16.11.201812:01doc. Chocholoušek CSc.
"Výživová doporučení nabádají ke zvýšení spotřeby luštěnin jako bohatého zdroje kvalitních rostlinných bílkovin..." --- Ten pojem "kvalitní rostlinné bílkoviny" je takový oxymoron, že. Třeba jako "bohatá země rozvojového světa".
odpovědět
16.11.201812:02doc. Chocholoušek CSc.
"Semena luštěnin jsou zdrojem tzv. antinutričních a přirozeně toxických látek. Patří sem např. látky, které snižují využitelnost bílkovin a minerálních látek, ruší účinky vitaminů, způsobují nadýmání, zpomalují růst, negativně ovlivňují činnost štítné žlázy, podílí se na vzniku dny. Pro obsah výše zmíněných látek není v žádném případě třeba se luštěninám vyhýbat! Během tepelné úpravy jsou totiž tyto látky zničeny, nebezpečná je pouze konzumace v syrovém stavu, což je málo pravděpodobné."
odpovědět
16.11.201812:17doc. Chocholoušek CSc.
Odbornice z Lékařské fakulty se mýlí. Nebo záměrně lže. Povařením sice dojde k odstranění inhibitorů trypsinu, ale obsah fytátů a tanninů se nijak dramaticky nezmenší. Relativně největší vliv má ve skutečnosti už pouhé máčení v horké vodě, ale to počítejte s tím, že za 24 hodin se ztratí tak čtvrtina fytátů. Navíc dlouhodobé máčení vede k vyplavování minerálů do vody, takže nakonecc nula od nuly pojde.
odpovědět
16.11.201812:25doc. Chocholoušek CSc.
Aby si odbornice a šéf webu doplnili vzdělání: https://www.interesjournals.org/articles/effect-of-legume-processing-treatments-individually-orin-combination-on-their-phytic-acid-content.pdf, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0570178311000169
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
VIS Plzeň, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 720 962 105  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi