Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse k článku Luštěninové pokrmy včera a dnes

luštěninové pokrmy

odpovědět
6.12.201814:17iriss
ještě bych se zeptala v souvislosti s tímto článkem. K luštěninovým a sladkým pokrmům se doporučuje bezmasá polévka. K jakým tedy pokrmům máme dát velmi oblíbenou gulášovou polévku, boršč apod. Děkuji za odpověď

polévky

odpovědět
7.12.201819:26Radkaa
Pokud mám v týdnu na oběd bezmasý slaný i sladký pokrm, tak jeden tento den nechám zcela bezmasý, např. luštěninové rizoto se zeleninovou polévkou a ke sladkému pokrmu zařadím boršč nebo jinou masovou polévku.

100x opakovaná lež se na Jídelny.cz stává pravdou?

odpovědět
11.12.201816:59doc. Chocholoušek CSc.
"Luštěniny jsou vysoce ceněnou potravinovou skupinou, jsou bohatým zdrojem sacharidů, vlákniny, rostlinných bílkovin a dále zdrojem vitaminů (především vitaminy skupiny B) a minerálních látek (např. železo, zinek, vápník)." --- A je to LEŽ, LEŽ, LEŽ. Ludvíku, odkud tyhle hochštaplery berete? Kde se líhnou?
odpovědět
11.12.201817:08doc. Chocholoušek CSc.
Reálná využitelnost železa z vařených luštěnin je 1-2% https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/40/1/42/4691326 V porovnání s 25% u masa. S dalšími minerály to rovněž není nijak slavné. O kvalitě bílkovin a jejich bídné stravitelnosti samozřejmě už ani nemluvě. Dnes píšu ministrovi. Už mám toho vašeho makrobiotického kroužku sedmilhářů a baronů Prášilů plné zuby.
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi