Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse k článku Školní oběd – výběr ze dvou pokrmů

Sestavení jídelníčku dle nutričního doporučení

odpovědět
23.1.20197:52Kakytka
Dobrý den paní Spáčilová, v článku píšete, že v případě dvou jídel nabídnout stejnou či podobnou potravinu. Jsme v projektu zdravá školní jídelna, kde pro sestavení výběrového jídelníčku máme úplně jiné požadavky. Např. k vepřovému masu je doporučeno bezmasé plnohodnotné jídlo. Vy uvádíte, že je to nevhodná varianta. K luštěninám je doporučena ryba a na výběr luštěniny nebo opět bezmasý zeleninový nebo obilninový pokrm. Vy uvádíte stejnou luštěninovou kombinaci. K bílému masu je doporučeno na výběr sladké jídlo nebo hovězí maso. Uvádíte, že tato kombinace je nevhodná. Ale jinak děkuji za hezký článek, i když my se budeme stále přiklánět k sestavení jídelného lístku dle nutričního doporučení.
Dobrý den, v projektu Zdravá školní jídelna je ukázán příklad, nemusí vždy být podobné kombinace. Ale takhle složené plní Nutriční doporučení u obou výběrů. Článek paní Spáčilové spíše popisuje původní myšlenku s jakou výběrové jídelní lístky začínaly. Vlastně oba výběry by takto každý samostatně plnily asi i spotřební koš. Čas ale ukázal, že v dnešní demokratické době to byl právě strávník, případně jeho zákonný zástupce, který takto sestavený systém nechtěl. I já jsem zastáncem jednoho výběru a to jídla navařeného z čerstvých převážně základních surovin (samozřejmě bez dochucovadel) a od základu dobře, tak aby byla technologickou úpravou podtržena chuť. V mnohých velkých provozech by to, ale (vzhledem k technologickému vybavení) znamenalo monotónní nabídku.
odpovědět
22.2.201922:21Ola_M.
...citace vyhlášky o školním stravování: "Poskytuje-li provozovatel stravovacích služeb více druhů jídel na výběr, musí být zachováno plnění výživových norem." - nabízí se tedy prostor pro vlastní praktické provedení. Snad bych jen doplnila, že je vhodné myslet i na to, aby nabízená jídla byla nejen nutričně vyvážená, ale i cenově srovnatelná.

jedno jídlo a pořádně...

odpovědět
6.2.201912:17jupa
...jedno jídlo a pořádně....pokud máte dobrého kuchaře, uvaří jedno jídlo, tak, aby si žáci nemuseli vybírat...u nás funguje jedno jídlo a všem chutná a chválí si to...

Vyber

odpovědět
10.2.20199:33Janka
Pokud si děti mohou vybrat tak vždy volí masové jídlo. Byla bych pro aby výběr měli děti na druhém stupni. Lépe by však bylo jen dobře kvalitní chutné jedno jídlo.

Prosím mluvte česky

odpovědět
18.3.201910:19jídelan
Prosím mluvte česky. Článek výborný, ale OKUREK nevím, co to je? Děkuji
Opravdu to nevíte? Autorka vládne českým jazykem nad poměry dobře a použití méně obvyklého výrazu by nemělo být důvodem nesrozumitelnosti textu. A když už zabředáme do takových podrobností jako okurek, nebo okurka, jak to s podobnými tvary vlastně je? V češtině jsou některá slova, u nichž slovesný rod kolísá a jejich použití se někdy řídí kontextem a významem. V oblasti jídel a potravin je to například kedluben/kedlubna: oba výrazy jsou rovnocenné a plně spisovné. Trochu jinak je tomu u brambor: brambor označuje spíše rostlinu, zatímco brambora představuje pokrm nebo krmivo. Fazol označuje rostlinu, ale jeho plodem je fazole. Použití toho kterého tvaru tedy záleží na tom, jaký význam mu dáváme. U tvarů okurka/okurek uvádí Slovník spisovné češtiny jako správný rod ženský, ovšem doplňuje také to, že rozšířená je i varianta okurka, která se používá hlavně na Moravě k označení potraviny/pokrmu. A jsou i další případy: hranolek/hranolka, filet/fileta. Je to tedy složité a navrhoval bych být více tolerantní.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi