Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse k článku Bílkoviny a jejich biologická hodnota

Odstraněno

odpovědět
7.8.201912:27Moderátor
Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

Jak se ideálně doplní aminokyseliny?

odpovědět
7.8.201919:28Profesor R. A. Žalud, Sanatorium Loukov
"V luštěninách je limitující aminokyselinou metionin, zatímco obiloviny metionin obsahují ve vhodném množství. Naopak v obilovinách je limitující aminokyselinou lysin, zatímco luštěniny ho obsahují ve vhodném množství." --- A že by nám paní Spáčilová názorně demonstrovala, jak se ideálně doplní aminokyseliny v obilovinách a luštěninách? Já už na ta čísla roky marně čekám.
odpovědět
7.8.201919:48Evča 2
Já to chápu tak, že nedostatečné množství metioninu v luštěninách se doplní z obilovin, a nízké množství lysinu v obilovinách se doplní lysinem z luštěnin. Co je na tom k nepochopení?
odpovědět
8.8.201911:34Profesor R. A. Žalud, Sanatorium Loukov
No kdybyste viděla ta čísla, tak byste právě viděla, že se žádné aminokyseliny nedoplní a takový pokrm má stále výrazně horší kvalitu než nejméně kvalitní potraviny živočišného původu. Naše školní stravování mají holt v rukou ti správní a kvalifikovaní odborníci!
odpovědět
11.8.20196:44Evča 2
V článku není nic o tom že by nějaká čočka se salátem měla stejnou kvalitu jako maso , to zas autorce něco podsouváte. Přečtete si její poslední odstavec a pak něco pište.Kdybych měla stravovat děti jen tím co má nejlepší kvalitu, tak jim budu dávat pořád vejce (výborná bílkovina), kukuřici ( množství sacharidů) nebo bůček-to bude 100%ní záruka, že přežijí - obsahuje spousta tuku a energie. To byste chtěl? Školní stravování ale není o číslech!!

Školní stravování není jen výživa

odpovědět
16.8.201913:16Pavel Ludvík
Evča2 má pravdu. Neznalí lidé často redukují školní stravování jen na otázku výživy, doloženou čísly. Je to však také záležitostí hygieny (uvařit bez porušení pravidel hygieny), ekonomiky (dostatečný finanční normativ), edukace (naučit, že se jí vše), obliby (aby to strávníci snědli) atd. To však ví jen odborníci, kteří se ve školní stravování pohybují a neznají ho jen z rychlíku.
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi