Diskuse k článku Dotovaná, či nedotovaná cena při nemoci dítěte?
Při plné ceně oběda, i když je to dítě, žák, student budeme účtovat v doplňkové činnosti. Jen první den nemoci dotovaný oběd v hlavní činnosti. Tak to bude i o prázdninách a akcích, které pořádá škola a nesouvisí přímo s výukou nebo se vzdělávacím programem (soutěže, kurzy)atp.? V doplňkové za plnou?
K úvodnímu dotazu Ivky6: §119 školského zákona vám dává možnost i o prázdninách děti stravovat za dotovanou cenu. Pro akce, soutěže, kurzy bych účtoval plnou v doplňkové činnosti. Kdyby to byly děti, tak by je asi bylo možno dostat do hlavní činnosti, ale bylo by to o poznání složitější - dostat je do matriky, zdůvodnit pobyt ve škole atd.
Tento článek je určitě hezky napsán, ale já např. mám problém se stanovením ostatních nákladů na oběd. Nikdy nikdo mi nedal návod, jak spočítám plnou cenu oběda, pokud jsme součást školy a nemáme vlastní hodiny na odečet elektrického proudu, nemáme vlastní plynoměr atd. Děkuji za reakce
Já si myslím, že když není odděleno, tak kvalifikovaný odhad, u nás v kuchyni se míň topí než ve třídách, máme zase větší spotřebu vody než škola (pokud není součástí školy bazén), podíl nákladů na elektriku máme vyšší (lednice, stroje) než škola, náklady na úklid máme nižší, uklízíme v kuchyni sami, prostory menší metrově než škola, nižší náklady na poštovné, vyšší na telefon - objednávky atp., bereme položku po položce a s ekonomkou dáváme procentní podíl. Sečteme, vydělíme počtem uvařených porcí za sledované období a vyjde nám náklad, který zaokrouhlíme.
odpovědět
28.03.202214:54Radkaa
Počítáme jako ivka6. Podle ČŠI kvalifikovaný odhad stačí.
Píšete prosím o kvalifikovaném odhadu, který děláte s paní účetní. Máte asi štěstí, protože já pani účetní nevidím celý rok, máme pouze externí pracovnici, která nám jednou měsíčně spracuje naše uzávěrky, jak byste tedy postupovali? Jednou jsem někde našla procentní tabulku, že někdo spracoval cena potravin+ např. 10% na vodu atd..Je možné někde sehnat? Přijde mi to stejně absurdní jako kvalifikovaný odhad, ale pokud se tady bavíme o tom, že ČŠI to stačí a já budu nějak krytá, tak proč ne. Nejsem elektrikář, topenář a opravdu nevím, jak se dopočítat. Děkuji za jakoukoliv reakci
napište mi na e-mail, pošlu Vám vzorovou tabulku i s návodem, jak si kalkulaci vypočítáte.
Dobrý den, nějak jsem zaspala Vaši zprávu, pokud existuje nějaká tabulka, jak udělat kvalifikovaný odhad, prosím o zaslání. Děkuji
odpovědět
28.11.202219:45Sára
Můžu také poprosit o tabulku výpočtu kalkulace oběda?
Moc děkuji.
Dobrý den, prosím mohla bych Vás taky poprosit o vzorovou tabulku i s návodem, jak si kalkulaci vypočítáte. Děkuji
Dobrý den, i já bych poprosila o zaslání vzorové tabulky i s návodem ke spočítání kalkulace. Děkuji.
Rodiče požadují odnos oběda v krabičce. Dítě přijde do jídelny, nechá si nandat svou porci na talíř, u stolu přesune do krabičky, nádobí dá do okénka a jídlo odnese domů. Jaký na to máte názor? díky
odpovědět
29.03.202210:55MarieM.
Dobrý den. Oběd je dotovaný, podmínky stravování stanovuje jídelna potažmo škola. Také jsem to řešila. Máme přísná hygienická pravidla. Rodiče mohou uhradit plnou cenu a oběd odnést domů pouze v tomto případě.
Mzdové náklady se do kalkulace ceny nepočítají? Pouze provozní náklady zřizovatele ?
Kalkulace vám má podat věrný obraz o nákladech na přípravu stravy. Tedy musí obsahovat všechny náklady, i mzdové.
Dobrý den, v článku uvádíte, že plnou cenu máme uvést nejlépe přímo ve vnitřním řádu. Tuto plnou cenu však každý rok počítám nově (každý rok jsou jiné režijní i mzdové náklady, i počty dětí). Takže bych musela vnitřní řád každý rok měnit (včetně všech náležitostí s tím spojených) - není tedy opravdu lepší dát ceník do přílohy? Děkuji za názor, Jana
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jak píšete, určitě je rozumné, cenu obědů uvádět v příloze k provoznímu řádu. Mění-li se cena, což může být i třeba víckrát v průběhu roku, není třeba přepisovat celý provozní řád, ale jen se vydá dodatek s patřičným číslem pořadí, kde se v úvodu napíše, že tento dodatek nahrazuje platnost předchozího.
Dobrý den,
jsme plátci DPH. Postupuji správně, když k ceně potravin a ostatním nákladům připočtu ještě 15% DPH?
Děkuji