Diskuse k článku Nová vyhláška o požadavcích na pokrmy
Dobrý den, a jak budeme péci kuřata a pod? Dneska máme zapečený květák s vejcem, konvektomat má nastavený program, který jde až do 220 °C. V týdnu kuchařka zkoušela obalovanou tresku na 180 °C a teda vypadalo to fakt bledě .
A jak se bude smažit v pánvi cibule na základ ????? Od výrobce jsem na etiketě řepkového oleje nenašla, do jaké teploty se olej může zahřívat, to se jen píše na internetu, ale na výrobku ne....
Také jsme s paní kuchařkou řešili. Stáhli jsme z internetu tabulku s kouřovými body tuků a budeme vybírat podle ní. Řepkový olej rafinovaný má kouřový bod 204°C, slunečnicový 227°C apod. Naskladníme oba druhy a kuchařky je budou používat podle potřeby.
Vyhláška je to vskutku legrační .
Jídlo po skončení stanovené doby výdeje nelze zchlazovat , zmrazovat - tedy mělo by se vyhodit . V důvodové zprávě se hovoří o tom, že to umožňuje omezit zbytky a jejich vyhození - a že je lze darovat . Hm . Co bude zbytkem však víte až po skončení výdeje . Takže nabízí se cesta - stanovit delší dobu výdeje , než je reálně potřeba . Třeba do 16 ti hodin a hle všechny předtim zbytky zchlazené do 16 hodin jsou OK . Podobně to je s teplotami . Kromě polévek a omáček , kde to jde - jak zaručíte teplotu 60 stupňů až do výdeje ? A co ešusy ? Jednorázovky ? Skutečně je dostanete při rozvozu v ešusech k zákazníkům v teplotě + 60 nebo MAX 4 stupně ? Zákonodárce opět schválil něco co není realné dodržovat . Ovšem úřední bič opět může práskat