Diskuse k článku Hygienici měří používání soli v jídelnách
Tak to mě pobavilo :-) to opravdu hygienici neznají tu pohádku o tom, že bez soli to nikdy nebude ono? Buďto to bude sladké nebo kyselé, hořké nebo ostré....a nebo umami glutamátové...a navíc sůl obsahuje přeci i zdraví prospěšný jód...a polévku děti stejně víceměné nejedí, takže obsah soli v polévce ve školní jídelně je asi nezachrání před solnou hrozbou...Tak hlavně, že je pořád co dělat, sledovat, zapisovat a dělat studie a závěry.
Já bych se hygieniků zastal. Jednak takové věci mají v popisu práce a pak také ČR patří k zemím s naprosto nejvyšší spotřebou soli, což se promítá ve statistikách řady onemocnění. Hygienici nechtějí sůl zrušit, ale dostat ji do normálu. A pokud jde o ty polévky: když se podíváte na výsledky studie SZÚ, tak s obsahem soli v hlavních chodech je to stejné jako v polévkách.
Tak u nás si mě ředitelka zavolala a vytkla mi ,že si děti a nejen děti stěžují,že je jídlo málo slané.Prý mám víc solit.Víc to komentovat nebudu.
A ještě se chci přidat ke kolegyni,která zde píše ,že děti polévky stejně nejedí.Není to tedy skutečně zbytečné, brát z nich vzorky?
Znovu opakuju: podíl soli v hlavních pokrmech, které děti jedí, je přibližně stejný jako v polévkách, které nejedí. Polévky hygienici zvolili asi proto, že jsou tekuté a jejich přístrojem se obsah soli dá na místě změřit. Výsledky studie ukazují, že jsou jídelny, které dokáží sůl udržet v mezích, zatímco jiné ne. Nejde o to, aby jídla nebyla slaná, ale aby měla chuť, a ty zmíněné jídelny to dokáží zajistit inspirujme se , jak to dělají.
A vy si myslíte,že vařím bez chuti?To tedy rozhodně ne.Každý cizí který jedl jídlo z naší jídelny ho velmi chválil.Dokonce i hygiena,která byla velmi spokojená.Pokud po mě ředitelka chtěla abych víc solila,tak jjsem se tomu přizpůsobila.Ona je ten řídící pracovník a dává to náležitě najevo.
odpovědět
13.1.202321:26Radkaa
Tak to nesouhlasím. Jsem vedoucí pracovník i proto, abych nejen učitelkám, ale v tomto případě i paní ředitelce vysvětlila, jak se věci v kuchyni mají. Třeba proč a jak solit a čím dochucovat. Pak to končí tak, že se řídíme přáním nejen pedagogů, ale i rodičů a nestačíme se divit. Jak někde napsala jedna kuchařka, rodiče si přejí v pátek odpoledne pro děti v MŠ sladkou tečku na závěr, tak se pečou zákusky.
Ad zdenouš: můžete sem dát pár tipů pro ostatní, jak dosahujete výborné chuti, aniž byste jídlo nějak moc solili?
Před několika lety jsme vážili a měřili sůl celý týden ve všech pokrmech. Čtěte si složení, všude je soli kvanta. Většina kuchařek, mých kuchařek, přesoluje a sůl řešíme stále. Většina strávníků je také zvyklá na přemíru soli a sůl vyžadují, bohužel. Většina učitelů dosedne, uchopí slánku či polévkové koření, nasype do pokrmu a teprve poté ochutná. Jsem ráda, že hygiena má zase čas na jídelny. Je třeba stále opakovat i nepříjemné pravdy, sůl a cukr jsou bílý jed.
Víte,já skutečně používám soli pouze tolik,aby jídlo nebylo příliš slané.Snažím se hodně používat bylinky,bazalka,petržel,libeček,kopr.Pokud možno mražené nebo čerstvé,záleží na ročním období.Potom další koření,klasika kmín,majoránka ,skořice ,bobkový list,atd tyto druhy netřeba rozepisovat.Dále směsi koření do mletých mas,provensálské koření,rajčatové koření,Garam Masala a další.Pokud dává kuchařka směsi,které obsahují i súl musí tím pádem použít i méně klasické soli.Ono to je i o tom jak solí v rodinách.Nepoužívám žádná tekutá dochucovadla ani nejsou na stolech v jídelně,tyto šmakulády pouze přes moji mrtvolu.Takže asi tak.