Informace o cookies na této stránce
Jídelny.cz a partneři potřebují Váš souhlas s využitím cookies ke shromažďování a analýze informací o návštěvnosti tohoto webu a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu a reklam.
Svůj souhlas udělíte kliknutím na tlačítko „OK“.
Nastavení OK
Souhlas můžete odmítnout zde.
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse k článku Zařazování potravin do spotřebního koše

plnění SK

odpovědět
25.10.20076:46evaa
Nesouhlasím s tím, aby se podíl sušeného ovoce
v müsli tyčinkách nezapočítával do spotřebního
koše, protože když se to přepočte v poměru 1:10/obsah sušeného ovoce v tyčince/
k syrovému ovoci, tak to určitě plnění spotřebního
koše ovlivní.
odpovědět
8.12.201513:28jablo
Přesně tak...

Nezbývá, než odborníkům věřit

odpovědět
Věnovali jsme přípravě tohoto materiálu mimořádnou pozornost. Paní Packová patří k těm, kteří se v dané problematice velmi vyznají. Sama si ještě přizvala na pomoc doc. Dostálovou, která patří ke kapacitám v dané oblasti. Nezbývá, než abychom jim věřili.

steril. a mražené potraviny

odpovědět
25.10.20079:34Andrea
Dobrý den, mám dotaz na sterilované a mražené potraviny. Mám program od firmy VIS - sklad. Ve skladových kartách byly přednastaveny koeficienty a k mraženým a sterilovaným bylo uvedeno 1,42. Nevím jestli to byl překlep. Všimla jsem si toho až teď. Taky mě překvapil při opravách těchto koeficientů, že k mraženým kroketám byl přirazen koeficient 2. Děkuju za odpověď.

rozinky, smetanové krémy

odpovědět
25.10.200710:46Andrea
Porovnávala jsem metodiku pro výpočet spotřebního koše, 3. část a tam se uvádí, že rozinky mají koeficient 1. Chci se zeptat, které doporuční je správné?
Dále by mě zajímalo, jaký koeficient doporučujete k smetanám, které mají víc jako 12% a méně než 33% (šlehačka). Smetana od 12% výše se zařazuje už do tuků? Děkuju za odpověď.

klobásy

odpovědět
25.10.200710:58Andrea
Ještě poslední dotaz...Paní Packová uvádí: "klobásu nelze považovat za vhodnou potravinu ve ŠJ !!" Chtěla by se tedy zeptat, proč se uvádí klobása v recepturách od paní Packové a kol. "Ať nám chutná ve škole" (Luhačovický špaček, Vepřový guláš s klobásou a sýrem... a dalších a taky v recepturách "Ať nám ve škole chutná"? Lze nějako rozlišit, které klobásy jsou vhodné a které nelze považovat za vhodnou potravinu ve ŠJ? Děkuji.
odpovědět
29.10.200712:07Packová
Vážená paní Andreo,
máte pravdu, že v našich recepturách se klobásy vyskytují, to však nemění nic na mém názoru, že ve školních jídelnách nejsou tou nejvhodnější potravinou. Uznávám, že jsou některé receptury, které se bez této suroviny neobejdou, ale ve své většině jsou jen chuťovým doplňkem. Navíc existuje více druhů těchto výrobků, takže můžeme zvolit ten nejvhodnější. Měla jsem spíše na mysli, nepoužívat klobásu jako hlavní součást jídla př. k hrachové kaši. Určitě víte, že naším heslem by mělo být uzeniny používat co nejméně.

A. Packová
odpovědět
14.5.201818:27jidelna.zacler
ano, smetana nad 12 % je tuk, kysaná smetana je tuk - trapné, ale je to pravda

K dotazům

odpovědět
Koef. 1,42 platí pouze pro sterilovanou a mraženou zeleninu.
Koef. 2 u mražených kroket: upřesněte - jaké krokety (bramborové, masové, rybí...)
Rozinky: platí novější údaj - tedy 4.
K ostatním dotazům: dohodli jsme se (viz článek), že k problematice se vrátíme za nějaký čas a všechny dotazy předáme odborníkům naráz. Jednotlivě se jimi bohužel zabývat nemohou.

Koeficient ve spotřebním koši.

odpovědět
26.10.200722:04Berenika
Ta doplňující tabulka nových druhů surovin, je naprosto nedostačující, nebylo by dobré vydat novou tabulku, která bude obsahovat daleko více druhů surovin, a tomu, kdo si program spotřebního koše koupil od VIS Plzeň ji zaslat třeba meilem ? Tak se přece pečuje o zákazníky a nebo snad ne ?
Píšete pane Ing. Ludvíku u rozinek, že platí jiný koeficient, který je nyní aktuelní, ale co ten, kdo na portál jídelen nechodí ? No nazdar....Takže v podstatě je to tak, že údaje v programu nejsou správné (koeficienty) a co kontroly, můžu tedy argumentovat tím, že koeficient je nesprávně nastaven, protože nebyl obměněn ? Děkuji za odpovědˇ!
odpovědět
29.10.200716:39Packová
Vážená paní kolegyně,

je mi líto, že se Vám tato tabulka jeví nedostačující. Je možné, že není dokonalá, ale vzhledem k tomu, že si metodiku v této oblasti (a nejen v této) tak trochu musíme vytvářet sami si myslím, že je to dobrá pomůcka. Názory se vyvíjí v různých oblastech a ve stravování obzvláště. Tak se nezlobte, že rozinky mají nyní jiný koeficient. Ony jsou opravdu trošku napůl cestě mezi úplně suchým ovocem a čerstvým, nezdá se Vám? Nehledě na to, že určitě nepatří k zásadním komoditám spotřebního koše. Myslíte, že se Vám tak zásadně změní plnění spotřebního koše? Hlavní důraz je kladen na čerstvé ovoce, že. Navíc se nyní pouštět do zásadních úprav SK asi není úplně praktické, když se mluví o změnách, a to zásadních. Ale zajisté je to námět k dalším aktivitám.

A. Packová
odpovědět
26.7.201515:51Sara
Rozinky napůl cesty mezi čerstvým a sušeným ovocem? Možná Kavárna na půl cesty, ale rozinky?
Nevím, proč by redakce portálu měla obesílat zákazníky sw firmy kvůli nastavení jejich programů. Redakce pečuje o své čtenáře (např. tím, že jim zajistila uvedenou tabulku) a sw firma by měla poskytovat servis svým zákazníkům.

dotaz

odpovědět
9.11.200713:58EvaH
Dobrý den, zajímalo by mě jak správně zařazovat pomazánkové máslo. Do této chvile jsme je brali jako mléčný výrobek. Teď se dozvídám, že patří do tuků. Je to celkem logické, když jsem si přečetla složení (33g tuku ve 100g).
Ale nedá se alespoň část zařadit do mléčných výrobků?
Jinak teda nevím, co budeme mazat dětem na svačinky a z čeho dělat pomazánky, když je nemohu zařadit do ml.výrobků. Ještě by mě zajímalo, jak a kam zařadit ovocné čaje. Děkuji
odpovědět
8.12.201513:35jablo
Přesně tak- zbylých 67% je tedy vlastně co??? To stejné u šlehačky... Copak to nenímléčný výrobek??? Naše babičky to nesbíraly z mléka??? Některé věci jsou opravdu jak z Marsu.

koeficienty Sk

odpovědět
16.11.200713:02ajak
Zdravím,je někde možné sehnat koeficienty spotř.koše?
Mám jen málo potravin s koef. u většiny nevím kam s nimi.S.O.S děkuji aja
odpovědět
20.11.200710:23majka
dejte si vpravo do okénka hledej metodika spotřebního koše, najde Vám to 3 části metodoky MŠMT a ve 3.části najdete tabulku se zařazením potravin.Pěkný den.

koeficienty Sk

odpovědět
16.11.200713:03ajak
Zdravím,je někde možné sehnat koeficienty spotř.koše?
Mám jen málo potravin s koef. u většiny nevím kam s nimi.S.O.S děkuji aja

spotřební koš

odpovědět
22.11.200711:16Alena
Mám velké výhrady ke spotřebnímu koši,dávno nedpovídá zásadám zdravé výživy.
Neakceptuje oboloviny, které bychom měli konzumovat každý den ( pohanka, jáhly,kuskus, rýže a jiné zdravé a prospěšné potraviny).
Nesleduje používání bílé mouky, která tak škodí našemu zdraví, ba naopak každé zdravé jídlo dokáže znezdravět.Viz: jíška v luštěninové kaši nebo polévce. Atd.....Co dělají naši přední výživáři??? Ptám se už tolik let.

Kam s TOFU sýrem ve SK?

odpovědět
8.2.20088:30kajap
Dobrý den, mám dotaz na zařazení TOFU sýra ve spotřebním koši a hlavně s jakým koeficientem. Předpokládám, že patří mezi luštěniny, ale koeficient? Jinak děkuji moc za Váš portál, je pro mě velkým přínosem, neb jsem v tomto oboru naprostým nováčkem a většinou co potřebuji, tu najdu.

Otázka

odpovědět
8.11.201012:38muma
Dobrý den, překvapilo mě, že rozinky mají koeficien 4, když sušené ovoce má 10. A u koncentrátů Tropico uvádí výrobce koef. 6.

Spotřební koš

odpovědět
6.4.201111:47Kritik2
Dobrý den, odpovězte mi prosím upřímně-skutečně nemáte problém s dodržováním spotřebního koše?Já ani při nejlepší vůli nemohu naplnit stoprocentně luštěniny a ryby, protože pokud jsou častěji, slyším neustálé výtky od malých i velkých strávníků, ovoce se snažím dávat každý den, ale děti si je už ani neberou a to, co by mělo být vydáno jeden den, zůstane i na další.O zeleninových salátech ani raději nepíšu.Chystám se zdražovat obědy, abychom vycházeli a tak si říkám, jestli by nebylo nejlepší vařit to, co mají děti rádi /tím samozřejmě nemyslím sladké, smažené a tučné/ než lamentovat nad zbytky?Rodiče ocení spíš syté dítě v poledne ve škole.Tuto práci už dělám několik let a mám pocit, že je to stále horší.Děkuji za odpovědi.
odpovědět
12.3.201210:21vlasta 2
No v tomto případě s Vámi souhlasím, je to horší a horší, také to dělám přes 25 let a vidím, že už ani rodičům na té zdravé stravě pro své dítě nezáleží, nepřejí si, aby jejich dítě zdravě jedlo a doma jim a sobě to také neuvaří, jsem z toho moc smutná ( a personál jakbysmet, jen když děti dobře papají...cokoliv...)

ovocné koncentráty

odpovědět
15.4.201220:51Ilona Ptáčková
Dobrý den, v nové metodice spotřebního koše se dozvídám u koncentrátů firmy Tropico, koeficient pouze 1, jak je to tedy správně? Výrobce tvrdí, že 1 kg jejich koncentrátu je vyroben ze 6 kg ovoce, takže koeficient je správě 6. Velmi toto ovlivňuje sp. koš. Nechtějte mi tvrdit, že když udělám pro 60 dětí 10 litrů nápoje, kde použiji 1 kg koncentrátu, bude to stejně dobré, jako když rozmixuji 1 kg ovoce a naředím stejným množstvím vody? S koncentrátem to bude jasně výraznější pití a je tedy jasné, že čerstvého ovoce bych musela použít na deset litrů vody mnohem více, abych dosáhla stejné kvality pití a přitom podle nové metodiky mám použít na koncentrát Tropico pouze koeficient 1? Stejně tak když dáte zmrznout 1 litr 100% džusu, zmrzne na kost, ale koncentrát i při mínus 18° zůstává stále tekutý, jen s plovoucími úlomky ledu. Je tedy patrné, že každý obsahuje úplně jiný poměr vody a nelze je zařazovat pod stejný koeficient. Děkuji za odpověď. I. P.

rozdělování sledovaných potravit na výdejce

odpovědět
26.3.20136:42zetmi
Dobrý den, jsme malá jídelna, kde jsou naše pracovní úvazky dělené a nedosahují na odpracování 8 hodin. Teď se ale pereme s vyjádřením hygienické stanice, která nám vytýká provedení výdejky. Na vedení výdejky rozdělujeme tři kategorie dětí a další výdejku píšeme na výdej pro dospělé. Teď ale na výpočet spotřebního koše musím ještě výdejku pro děti rozdělit a všechny sledované potraviny zapisovat podle toho, jestli jsou suroviny vydány na svačinu, oběd a přesnídávku. Ale spotřební koš je přece stejně počítán dohromady. Je tohle skutečně naše povinnost. Já už si začínám myslet, že vaření a provoz je až na dalším místě za administrativou.

Kam zařadit....TOFU,STÉVIE

odpovědět
10.9.20147:25Regina
Kam byste zařadili sójový sýr TOFU ?

Kompoty

odpovědět
24.11.201718:20Vlaďka
Prosím o radu jak zařadit do SK ovocný kompot. Celý obsah skłenice váží 2650 g a podíl ovoce 1500g ? Dala jse 1ks koef 1 a ovo1500, je to správně ?
odpovědět
25.11.201720:35majka1
1 ks obsah 1500 koeficient 1 máte dobře http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=135
Pozvánky a novinky do Vašeho e-mailu
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz  |  Facebook
Zobrazit plnou verzi