Diskuse k článku Máslo nebo rostlinné tuky?
Já beru, že možná margaríny už nejsou to co bývaly. Ale proč se pořád jako důvod konzumace margarínů předkládá obezita dětí? Nebylo by snad přirozenější dát dítěti chleba s máslem (přirozený živočišný tuk - ten samý jako v mléce, jen koncentrovaný) a pak si s ním jít třeba zaběhat nebo ho doprovodit na volejbal, baksketbal? Je fajn podporovat zdravou stravu, ale bez pohybu jsme pořád někde v teoretické rovině... Víme ještě, co je to zdravá strava?
A nebo třeba chleba s margarínem ale pořád plus POHYB...
Myslím, že to, co našim dětem chybí, není vědecky podložená zdravá strava. Pokud jde o vědu, pak máslo a margarín dokáží soupeřit - viz článek. Pokud našim dětem (a také nám) něco chybí, pak je to pohyb. Přece v praxi nejde o kolik kalorií se liší chleba s máslem či s margarínem, ale o to, zda jsme schopni s nabytými kaloriemi smysluplně nakládat... Teda aspoň doufám...
Myslím, že to, co našim dětem chybí, není vědecky podložená zdravá strava. Pokud jde o vědu, pak máslo a margarín dokáží soupeřit - viz článek. Pokud našim dětem (a také nám) něco chybí, pak je to pohyb. Přece v praxi nejde o kolik kalorií se liší chleba s máslem či s margarínem, ale o to, zda jsme schopni s nabytými kaloriemi smysluplně nakládat... Teda aspoň doufám...
Před časem, stejně jako dnes byly margaríny velmi propagovány a zastávaly se jich autority s tituly před jménem a za jménem a pak se ukázalo, že poškozují zdraví - kardiovaskulární systém. Za prvé hydrogenované tuky se stále ještě používají ve velkém množství cukrovinek a za druhé margaríny obsahují například mono- a diglyceridy, které jsou již dlouho podezřívány z genetického poškozování dětí. Já bych preferovala zdravý selský rozum a věřím tomu, co je po staletí osvědčené a to je co nejpřirozenější strava, tedy i máslo. Nechme se překvapit za čas, jaké budou výsledky dlouhodobých studíí o účinku margarínů.