Pro správné fungování tohoto webu využíváme soubory cookies. Budete-li pokračovat v jeho prohlížení, souhlasíte s používáním souborů cookies.Pokračovat Více informací    
Jídelny.cz
Informační portál hromadného stravování

Diskuse u článků - nové příspěvky

Zobrazit příspěvky za posledních dní
Strava našich předků (doc. Chocholoušek CSc., 16.11.2018 12:25:09, článek: Luštěniny ve školním stravování (1))
Aby si odbornice a šéf webu doplnili vzdělání: https://www.interesjournals.org/articles/effect-of-legume-processing-treatments-individually-orin-combination-on-their-phytic-acid-content.pdf, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0570178311000169 zobrazit celou diskusi
Strava našich předků (doc. Chocholoušek CSc., 16.11.2018 12:17:36, článek: Luštěniny ve školním stravování (1))
Odbornice z Lékařské fakulty se mýlí. Nebo záměrně lže. Povařením sice dojde k odstranění inhibitorů trypsinu, ale obsah fytátů a tanninů se nijak dramaticky nezmenší. Relativně největší vliv má ve skutečnosti už pouhé máčení v horké vodě, ale to počítejte s tím, že za 24 hodin se ztratí tak čtvrtina fytátů. Navíc dlouhodobé máčení vede k vyplavování minerálů do vody, takže nakonecc nula od nuly pojde. zobrazit celou diskusi
Strava našich předků (doc. Chocholoušek CSc., 16.11.2018 12:02:07, článek: Luštěniny ve školním stravování (1))
"Semena luštěnin jsou zdrojem tzv. antinutričních a přirozeně toxických látek. Patří sem např. látky, které snižují využitelnost bílkovin a minerálních látek, ruší účinky vitaminů, způsobují nadýmání, zpomalují růst, negativně ovlivňují činnost štítné žlázy, podílí se na vzniku dny. Pro obsah výše zmíněných látek není v žádném případě třeba se luštěninám vyhýbat! Během tepelné úpravy jsou totiž tyto látky zničeny, nebezpečná je pouze konzumace v syrovém stavu, což je málo pravděpodobné." zobrazit celou diskusi
Strava našich předků (doc. Chocholoušek CSc., 16.11.2018 12:01:06, článek: Luštěniny ve školním stravování (1))
"Výživová doporučení nabádají ke zvýšení spotřeby luštěnin jako bohatého zdroje kvalitních rostlinných bílkovin..." --- Ten pojem "kvalitní rostlinné bílkoviny" je takový oxymoron, že. Třeba jako "bohatá země rozvojového světa". zobrazit celou diskusi
Strava našich předků (doc. Chocholoušek CSc., 16.11.2018 11:59:52, článek: Luštěniny ve školním stravování (1))
"Luštěniny byly tradiční součástí stravy našich předků." --- Ano, pokud toužíte poznat každodenní životní styl našich předků, můžete zkouknout každou středu reality show "Dovolená v éře páry". Jí tam brambory se zelím. zobrazit celou diskusi
Kvalita bílkovin? (doc. Chocholoušek CSc., 16.11.2018 11:56:46, článek: Luštěniny ve školním stravování (2))
"V případě bezmasého pokrmu je vhodné luštěninu doplnit obilovinou z důvodu zvýšení plnohodnotnosti pokrmu z pohledu kvality bílkovin." Může nám tu "odbornice" z Lékařské fakulty prezentovat konkrétní čísla, tj. jak se změní aminokyselinové skóre luštěninového pokrmu po přidání obiloviny? To je totiž velmi důležité, protože o té plnohodnotnosti se tu pořád plácá, ale konkrétní údaje tu ještě nikdy nikdo neviděl. Děkuji. zobrazit celou diskusi
Dobrý článek (RencaTa, 14.11.2018 8:33:34, článek: Obědy zdarma. Pro někoho, či pro všechny?)
Děkuji za dobré zkusenost zobrazit celou diskusi
Jídelny.cz, s.r.o.  |  Farského 638/14  |  326 00 Plzeň - Východní předměstí  |  Česká republika
Telefon: +420 731 331 095  |  E-mail: info@jidelny.cz
Zobrazit plnou verzi